Werking

Hoe werkt vuurwerk?

In vuurwerk zit het buskruitmengsel in een kartonnen houder geperst. Door het ontsteken van de buskruit ontstaan hete gassen. Het hangt nu van het soort vuurwerk af wat het effect hiervan is.

Siervuurwerk

Siervuurwerk komt uit zogenoemde cakes. In de (meestal) kartonnen cake zitten verschillende kartonnen tubes. In deze tube zit een binnen tube welke de lucht in wordt geschoten. Deze binnen tube bevat de effecten, welke in de lucht tot ontbranding komen.

Cake

Een cake bestaat uit een serie kartonnen lanceerbuizen die onderling met een lont zijn verbonden zodat de lading in de mortieren achter elkaar worden afgeschoten. In sommige cakes worden meerdere buizen tegelijk afgeschoten. Elke buis bevat onderin een stijglading die het effect lanceert. Het effect zelf zit boven de stijglading en de ontbranding van de stijglading zorgt ook voor de ontsteking van het effect. Door een vertraging ontbranden die pas als ze in de lucht zijn. Cakes worden soms verzwaard met klei om te voorkomen dat de cake omvalt tijdens het afsteken. Sommige cakes hebben uitvouwbare flappen aan de onderkant om te zorgen dat de cake stabieler staat en zo de veiligheid te vergroten. Uitvouwbare flapjes vervallen na 2022. Een cake kan verschillende soorten effectladingen bevatten.

Benieuwd naar het hele proces? In deze video (2:26 min) zie je de productie van begin tot eind. Bron: Happy Family Fireworks

Winkeliers Login

Nog geen lid van VuurwerkCheck en wilt u lid worden? Klik dan hier!