Veilig vuurwerk afsteken!

  • VuurwerkCheck - Behoud de vuurwerk traditie!
  • VuurwerkCheck - Draag altijd een vuurwerkbril!

Wat is VuurwerkCheck?
VuurwerkCheck is een stichting welke zich inzet voor de Nederlandse vuurwerktraditie. Deze inzet is zowel gericht op veilig omgaan met vuurwerk, als op het feestelijke gedeelte van de vuurwerktraditie. In 2015 is VuurwerkCheck gestart, met een groep vuurwerkliefhebbers werkende in de vuurwerkbranche. Deze liefhebbers werken voor de grootste vuurwerkimporteurs van Nederland, en hebben kennis van zaken.

Voor VuurwerkCheck was één ding direct duidelijk; er moet een platform komen waarmee we veel meer informatie mee moeten kunnen geven. Dit platform is opgezet in samenwerking met honderden winkeliers in Nederland. Om een goede vergelijking te geven, is VuurwerkCheck de Bovag organisatie van de vuurwerkwinkels. Op dit moment zijn er meer dan 900 winkels aangesloten bij VuurwerkCheck, en dat aantal groeit ieder jaar!

Wat is een VuurwerkCheck winkel?
Een winkel welke zich wil aansluiten als VuurwerkCheck-lid moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de winkelier een vergunning hebben voor de verkoop van consumentenvuurwerk, het vuurwerk bij een betrouwbare vuurwerkimporteur inkopen, en het personeel moet opgeleid zijn volgens de maatstaven van de Stichting VuurwerkCheck.

E-learning
Om als winkelier lid te worden van VuurwerkCheck moet het personeel volgens de maatstaven van VuurwerkCheck haar afnemers adviseren over het product wat verkocht wordt, en hoe hier veilig mee om te gaan. In een speciaal ontwikkelde E-learning kan het personeel van de vuurwerkwinkel alle kennis op doen om voldoende bagage te hebben. Na het volgen van de E-learning sluit men de cursus af met een examen. Bij het behalen van dit examen ontvangt het personeelslid een diploma wat in veel winkels aan de muur pronkt.

Voorlichting
De afgelopen twee jaren heeft VuurwerkCheck landelijk twee speerpunten gehad in het geven van voorlichting.

1: Doe normaal, koop legaal!
Helaas zijn er elke jaar incidenten tijdens Oud&Nieuw waar letsel of schade mee ontstaat. Het overgrote deel van bijvoorbeeld deze schades is niet veroorzaakt door ons Nederlandse consumentenvuurwerk maar door veel zwaarder illegaal vuurwerk. Ook het verliezen van vingers of handen is vaak een gevolg van zwaar illegaal knalvuurwerk. De Stichting VuurwerkCheck wil Nederland behoeden voor deze ongekeurde illegale producten, en adviseren om goedgekeurd Nederlands vuurwerk te kopen, is winkels welke duidelijk advies kunnen geven over het product; dit zijn natuurlijk de VuurwerkCheck winkels!

2: Be Wise, Protect your eyes!
Een hot item de laatste jaren is een vuurwerkbril. VuurwerkCheck heeft in samenwerking met de BPN (brancheorganisatie) besloten om bij iedere vuurwerkaankoop een gratis vuurwerkbril weg te geven! Dit is een omgangspunt in onze vuurwerktraditie welke voor meer veiligheid moet zorgen. Bij veel dingen is veiligheid een belangrijk punt, denk aan het dragen van een ski-helm
tijdens het skieen, het dragen van een autogordel tijdens het autorijden, en nu ook het dragen van een vuurwerkbril.

Tim & Tom Coronel
Vanaf dag één heeft VuurwerkCheck de steun van ‘’zandhazen’’ en autosportfanaten Tim en Tom Coronel. De broers zijn beide gek van auto’s, snelheid, crossen, en VUURWERK! De link naar VuurwerkCheck was dan ook gemakkelijk te maken. De broers geven aan; Wij houden van spektakel, maar wel met veiligheid! Als wij racen doen we veel om dit veilig te kunnen doen, en daarom zien wij ook zeker de link om voorlichting te geven om veilig om te gaan met vuurwerk! Afgelopen jaren is Tim Coronel bijvoorbeeld namens VuurwerkCheck in Hilversum aanwezig geweest om kinderen vuurwerkcursus te geven, en zijn de broers te zien geweest in diverse voorlichtingsfilms welke gebruikt worden voor voorlichting op scholen.

Meer weten over VuurwerkCheck?
Heeft u specifieke vragen over VuurwerkCheck? Neem dan gerust contact met ons op via info@vuurwerkcheck.nl of telefonisch via telefoonnummer 0321-312025

Dag van het veilig vuurwerk vieren

VuurwerkCheck verkooppunt

Vuurwerk steek je veilig af!

Lees de gebruiksaanwijzing Gebruik geen alcohol of drugs voor of tijdens het afsteken Draag altijd een vuurwerkbril Draag niet brandbare kleding zonder capuchon Houd rekening met de omgeving Gebruik altijd een aansteeklont of aansteekfakkel Steek vuurwerk met gestrekte arm aan Gebruik voor vuurpijlen altijd een lanceerplatformGa nooit met je hoofd of lichaam boven het vuurwerk hangen Gooi geen vuurwerk naar mens of dier Houd voldoende afstand bij het kijken naar vuurwerk Ruim je vuurwerkafval op

 

Gratis vuurwerkbril

Mede mogelijk gemaakt door:
Veiligheid.nl Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland
VuurwerkCheck
VuurwerkCheck