Over VuurwerkCheck

De Stichting VuurwerkCheck is in 2015 opgericht als waarborg voor de vuurwerkdetaillist. Samen met de erkende detaillisten zet VuurwerkCheck zich in voor het behoud van de prachtige siervuurwerktraditie, tegen letsel en overlast en voor duidelijke communicatie op basis van feiten.

In 2015 is VuurwerkCheck gestart met de campagne ‘Doe normaal, koop legaal’, in samenwerking met de broers Tim en Tom Coronel laat VuurwerkCheck zien wat het verschil is tussen legaal (Nederlands) vuurwerk, en illegaal (buitenlands) vuurwerk. Met name het illegale knalvuurwerk wordt besproken, omdat VuurwerkCheck ziet dat deze artikelen een enorme druk op de zorg en traditie veroorzaken. Helaas lukt het ons niet om de politiek te overtuigen actie te ondernemen, en volgt een verbod op Nederlands knalvuurwerk. Niet de oplossing, maar wel duidelijker volgens de politiek.

In 2017 is VuurwerkCheck gestart met de campagne ‘Be wise, protect your eyes!’, in samenwerking met de broers Tim en Tom Coronel laat VuurwerkCheck zien waarom het belangrijk is om een vuurwerkbril te dragen. De bril is even wennen, maar samen maken we er een succes van, een succes ook zichtbaar in de letselcijfers; de oogletsels nemen af! Inmiddels is iedere winkelier in Nederland verplicht om bij elke aankoop van (F2) vuurwerk een gratis bril en lont te verstrekken. Dit is een goede start, echter zet VuurwerkCheck met haar leden verder in op instructie in de winkel, direct aan de consument.

In 2020 is VuurwerkCheck gestart met de campagne ‘Samen sterk voor siervuurwerk’. De discussie rondom consumentenvuurwerk wordt steeds groter, echter nog steeds op basis van foutieve feiten. Zo blijft punt 1 voor de tegenstanders van vuurwerk ‘die knallen’. En die zijn al een tijdje verboden in Nederland. Oftewel, men wil de prachtige traditie van 8 uurtjes siervuurwerk verbieden omdat ze 3 maanden last hebben van knalvuurwerk. Dit is al verboden in Nederland, maar zo ver gaat de kennis niet. Om te zorgen dat wij samen kunnen bijdragen met de inbreng van kennis bij politiek, zowel lokaal als landelijk, staan we ‘samen sterk’ in de combinatie met HVLV voor de liefhebbers, VuurwerkCheck voor de winkels, en BPN voor de importeurs.

 

Lid worden van VuurwerkCheck

Op dit moment heeft VuurwerkCheck circa 800 officiële leden. Deze 800 leden zijn allemaal (F2) vuurwerkverkopers in Nederland. Met een aantal van 800, van de 1200, winkels in Nederland, is VuurwerkCheck de grootste vertegenwoordiging van vuurwerkverkopers in Nederland. Samen met onze partner INretail vertegenwoordigen wij de winkelier dan ook bij de politiek in Den Haag, en zelfstandig doet we dit bij de diverse gemeentes. Als lid van VuurwerkCheck draagt u uw steentje bij aan het behoud van de prachtige traditie, zowel lokaal als landelijk. Met uw jaarlijkse contributie kunnen wij de inzet van personeel bekostigen, nieuwsbrieven sturen en opstaan waar nodig. Daarvoor terug ontvangt u van ons altijd het laatste nieuws, word u gehoord, en maakt u deel uit van het netwerk ‘Professionele detaillisten’. Ieder jaar ontvangt u tevens een lidmaatschap sticker om op uw gevel/voordeur te plakken. Vanaf 2022 is het ook mogelijk om als Categorie1 verkooppunt lid te worden van VuurwerkCheck. Meer informatie? Neem gerust contact op!